ID: 1458
врста предмета: теоријско-методолошки
носилац предмета: Михајловић Н. Иван
извођачи: Михајловић Н. Иван
контакт особа: Михајловић Н. Иван
ниво студија: мастер академске студије
ЕСПБ: 2
облик завршног испита: писмени
катедра: катедра за индустријско инжењерство
Циљ предмета је упознавање студената са савременим приступима и методама за унапређење квалитета производних процеса, користећи приступе Lean менаџмента и методологије Шест Сигма и да студенти буду оспособљени да примењују наведене алате.
Студенти су по завршетку курса способни да: 1. Разумеју концепт Lean - ресурсно штедљиве производње. 2. Разумеју алате Lean и искоришћења капацитета, укључујући и Kaizen и Gemba процедуре. 3. Разумеју и примене методе контроле квалитета у производњи, укључујући и методологију Шест сигма. 4. Разумеју основе интеграције Lean концепта и методологије Шест сигма. 5. Савладају методологију дизајна експеримента, што укључује начин постављања, спровожеља експеримента и реализацију анализе и постанализе савременог приступа статистичког дизајна експеримената, укључујући и тумачење регресионе и корелационе анализе.
1. Основе приступа Lean ресурсно штедљиве производње – увод: вредност према LEAN концепту; Пет кључних принципа у LEAN концепту; Мапирање и анализа тока вредности; Ток материјала и алати оптимизације тока материјала; Разлика између Pull и Push система; Перфекција; Седам губитака у LEAN концепту; Оперативно планирање и терминирање; Гантове карте и LOB метода. 2. Lean синхронизација и искоришћење капацитета, упоређење и интеграција са МРП методологијом: Kaizen; Gemba; LEAN синхронизација; Концепт најбоље радне праксе; Листа Материјала – БОМ; Улази и исходи МРП-а; Мастер план производње и његови улази. 3. Контрола квалитета у производњи и 6 Сигма концепт: Структурно решавање проблема; Кораци 8Д технике; КПИ метрика; Kaizen чартер формулар; Однос нивоа квалитета и потенцијалне добити; Статистичка контрола процеса; 6 Сугма и веза са контролним картама; DMAIC. 4 Lean 6 сигма интеграција и основни алати практичне примене: Нивои експерата LEAN 6 Sigma; Технике LEAN 6 Sigma и веза са стадијумима DMAIC; Метода Глас купаца и њена примена; Фазе развоја новог производа и примена QFD и DFM. 5. Дизајн експеримента - основни принципи и примери из праксе: Моделовање; Циљеви моделовања; Пет кључних корака у дизајну експеримената.
1. Идентификација Вредности у производу/услузи; Праћење тока вредности и тока материјала; Анализа 7 губитака; Констрикција билансне линије - ЛОБ; 2. Креирање листе материјала (БОМ) производа; Креирање МРП-а, на основу ЛОБ-а, применом QM for Windows апликације; 3. Идентификација метрике (КПИ) разматраног процеса; Конструкција X/R употребом QM for Windows апликације и PathMaker софтвера; 4. Креирање мапе тока процеса; Дијаграм Узрок-Последица (Ишикава); Парето дијаграм; Примена методе Зашто-Зашто у идентификацији узрока поремећаја у процесу; 5. Дизајн експеримента, примена метода на практичном примеру.
Уписан семестар.
Хендоути са предавања и упутства за вежбе. Препоручено је коришћење и друге литературе, посебно током израде вежби.
укупан фонд часова: 30
ново градиво: 8
разрада и примери (рекапитулација): 4
аудиторне вежбе: 0
лабораторијске вежбе: 0
рачунски задаци: 4
семинарски рад: 0
пројекат: 8
консултације: 0
дискусија/радионица: 0
студијски истраживачки рад: 0
преглед и оцена рачунских задатака: 1
преглед и оцена лабораторијских извештаја: 0
преглед и оцена семинарских радова: 0
преглед и оцена пројекта: 2
колоквијум са оцењивањем: 1
тест са оцењивањем: 0
завршни испит: 2
активност у току предавања: 0
тест/колоквијум: 25
лабораторијска вежбања: 0
рачунски задаци: 15
семинарски рад: 0
пројекат: 30
завршни испит: 30
услов за излазак на испит (потребан број поена): 0
Б. Поповић, М. Кларин, З. Вељковић, Систем Шест сигма у реализовању резултата процеса - Processing for Six Sigma,Машински факултет УБ, 2008; Theisens, H. C. (2020). Lean Six Sigma Green Belt: Mindset, Skill set and Tool set. Van Haren.; Sproull, B. (2019). Theory of Constraints, Lean, and Six Sigma Improvement Methodology: Making the Case for Integration. Productivity Press.; Montgomery, D. C. (2020). Introduction to statistical quality control. John Wiley & Sons.; Hendouti - predavanja i vežbe;
Универзитет у Београду, Машински факултет
Краљице Марије 16, 11120 Београд 35
тел. (+381 11) 3302-200, факс 3370364
mf@mas.bg.ac.rs