ID: 1367
врста предмета: научно-стручни
носилац предмета: Златановић Ј. Иван
извођачи: Златановић Ј. Иван
контакт особа: Златановић Ј. Иван
ниво студија: мастер академске студије
ЕСПБ: 6
облик завршног испита: презентација пројекта
катедра: катедра за пољопривредно машинство
Циљ овог курса је да обезбеди студентима неопходна знања и вештине за дизајнирање и оптимизацију постројења и процеса у индустрији производње и прераде хране. Кроз овај курс, студенти треба да се упознају са различитим аспектима пројектовања система, укључујући технологије производње, управљање енергијом, контролу квалитета и безбедност хране. На крају курса, студенти треба да буду способни да примене стечена знања у решавању реалних проблема у области производње и прераде хране, како би допринели унапређењу и ефикасности ових процеса у индустрији.
По успешном завршетку овог курса, студенти би требало да буду оспособљени да: • Разумевање основних принципа пројектовања постројења и процесних система. • Способност анализе и оцене различитих енергетских система у контексту њихове ефикасности и економичности. • Припрема студената за решавање пројектних задатака у вези са дизајнирањем различитих постројења и система. • Способност примене инжењерских стандарда и прописа у процесу пројектовања. • Развој тимских радних вештина кроз колаборативно радење на пројектима. • Разумевање утицаја пројектовања система на околину и одрживост. • Способност примене математичких метода и симулација у процесу пројектовања. • Развој критичког мишљења кроз анализу различитих дизајнских алтернатива и њихових последица. • Побољшање комуникационих вештина кроз изражавање и презентовање дизајнских решења. • Припрема студената за каријеру у области пројектовања и инжењерства у енергетици.
1. Основни принципи пројектовања; 2. Пројектовање процесних система објеката са заштићеним простором: Полазни подаци и структура пројекта. Избор рачунских параметара спољњег и унутрашњег ваздуха. Опис објекта пројектовања. Термотехнички прорачун и прорачун и избор основне опреме; 3. Пројектовање процесних система сточарских и живинарских објеката; 4. Пројектовање процесних система за складиштење материјала и производа у индустрији хране (воћа, поврћа итд.) Структура складишног простора. Топлотни биланс и прорачун преноса влаге у складишту. Пројекат система за вентилацију; 5. Пројектовање уређаја и постројења за сушење; 6. Пројектовање енергетских постројења за коришћење биогаса и биомасе; 7. Пројектовање енергетских система за коришћење соларне енергије, енергије ветра, геотермалне енергије; 8. Пројектовање процесних система у индустрији хране.
Практична настава: Семинарски рад се даје из неке од наведених теоријских целина у циљу упознавања студената са постојећим решењима, њиховим карактеристикама и праћења достигнућа у области коју обухвата програм предмета. Лабораторијска вежба: Одређивање брзине лебдења различитих материјала (зависност од врсте, облика, димензија, влажности итд.). Раде се прорачуни у циљу дефинисања и димензионисања карактеристичних решења из неке од теоријских целина. Ради се пројекат са елаборатом зависно од одабране теоријске целине, што представља наставак за израду рачунских задатака. Пројекти обухватају избор концепције постројења и процесних и енргетских система,прорачун и димензионисање компонената и одговарајуће цртеже.
Дефинисано курикулумом студијског програма/модула.
Лабораторија за Пољопривредне машине и постројења поседује велики број физичких модела и макета које се користе у наставне сврхе, као и рачунарски центар у коме се на више радних позиција могу користити софтвери за моделирање процеса и појава у пољопривредним и индустријским објектима.
укупан фонд часова: 75
ново градиво: 30
разрада и примери (рекапитулација): 0
аудиторне вежбе: 0
лабораторијске вежбе: 5
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 25
консултације: 0
дискусија/радионица: 0
студијски истраживачки рад: 0
преглед и оцена рачунских задатака: 0
преглед и оцена лабораторијских извештаја: 5
преглед и оцена семинарских радова: 0
преглед и оцена пројекта: 5
колоквијум са оцењивањем: 0
тест са оцењивањем: 0
завршни испит: 5
активност у току предавања: 10
тест/колоквијум: 0
лабораторијска вежбања: 20
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 20
завршни испит: 50
услов за излазак на испит (потребан број поена): 50
Топић, Р.: Пројектовање постројења и процесних и енергетских система, Машински факултет у Београду, 2013.; Roberts T.C.: Food plant engineering systems, CRC Press, 2002.; Stavros Yanniotis: Solving problems in food engineering, Springer, 2008.; Arun S. Mujumdar: Hаndbook of industrial drying, 3rd. ed., CRC Press, 2006.; Philip Richardson: Thermal technologies in food processing, CRC Press, 2001.;
Универзитет у Београду, Машински факултет
Краљице Марије 16, 11120 Београд 35
тел. (+381 11) 3302-200, факс 3370364
mf@mas.bg.ac.rs