ID: 1412
врста предмета: теоријско-методолошки
носилац предмета: Златановић Ј. Иван
извођачи: Златановић Ј. Иван
контакт особа: Златановић Ј. Иван
ниво студија: мастер академске студије
ЕСПБ: 6
облик завршног испита: усмени
катедра: катедра за пољопривредно машинство
Циљ предмета "Управљање микроклимом у пољопривредним и индустријским објектима" на мастер академским студијама на Машинском факултету је да обезбеди студентима дубоко разумевање концепата и примену метода за управљање микроклимом у различитим пољопривредним и индустријским објектима. Кроз овај предмет, студенти треба да стекну знања о методама одређивања топлотних и масених оптерећења објеката, познавањем мерне технике и метода за праћење параметара средине, основама прорачуна потребних капацитета уређаја и система за постизање жељених параметара микроклиме у пољопривредним објектима. На крају предмета, студенти треба да буду способни да пројектују, оптимизују и управљају микроклимом у пољопривредним и индустријским објектима у складу са најновијим стандардима и најбољом праксом.
Практична и теоријска знања о процесима који су неопходни ради организације и спровођења контроле параметара средине и основа уређаја и контролно-регулационих система. По успешном завршетку овог курса, студенти би требало да буду оспособљени да: • препознају и разумеју кључне факторе који утичу на микроклиму, укључујући температуру, влажност, осветљење и вентилацију. • примене теоријско знање о управљању микроклимом у конкретним пољопривредним и индустријским објектима, са циљем оптимизације услова за биљке, животиње или раднике. • идентификују потенцијалне ризике повезане са микроклиматским условима и да развијају стратегије за њихово управљање како би се минимизирали негативни утицаји на производњу, здравље и сигурност. • се служе најновијим технолошким иновацијама у области управљања микроклимом, као што су аутоматизовани системи за контролу температуре и влажности, сензори за праћење квалитета ваздуха и друге напредне алатке. • примене принципе одрживог развоја у планирању и имплементацији система за контролу микроклиматских услова. • ефикасно комуницирају и сарађују са различитим стручњацима из области пољопривреде, индустрије, инжењеринга и других релевантних дисциплина како би постигли оптималне резултате у управљању микроклимом.
1.Индустријски и комерцијалним производним погони и простори (идентификација топлотних и масених извора која битно утичу на амбијенталне услове, одређивање дисипације истих у контролисани простор, уређаји и опрема за прихватање таргетираних извора контаминације); 2.Складиштење прехрамбених материјала (воће, поврће, итд.) и пољопривредних материјала (биомаса, дрво, итд.) и готових производа (упакована храна, вински подруми, итд.) (складиштење материјала и производа у индустрији хране, структура складишног простора, топлотни биланс и прорачун преноса влаге и контаминаната у складишту); 3.Објекти са заштићеним простором (прорачун и избор основне опреме за контролу микроклиме у објектима заштићеног простора); 4.Објекти у сточарству и живинарству (дефинисање микроклиматских и просторних услова гајења животиња, идентификација контаминирајућих фактора, прорачун уређаја и опреме).
1. Практична настава: Израда семинарских радова из наведених теоријских целина у циљу упознавања са конвенционалним и савременим системима за постизање специфичних амбијенталних услова у различитим пољопривредним објектима; 2. Рачунски задаци: Прорачуни топлотних и масених оптерећења, и потребних капацитета уређаја и опреме.
Дефинисано курикулумом студијског програма/модула.
Лабораторија за Пољопривредне машине и постројења поседује велики број физичких модела и макета које се користе у наставне сврхе, као и рачунарски центар у коме се на више радних позиција могу користити софтвери за моделирање процеса и појава у пољопривредним и индустријским објектима. Такође, на располагању је мерно регуларна опрема преносног типа која се користи за праћење промене микроклиматских параметара у заштићеном простору.
укупан фонд часова: 75
ново градиво: 30
разрада и примери (рекапитулација): 0
аудиторне вежбе: 0
лабораторијске вежбе: 0
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 30
консултације: 0
дискусија/радионица: 0
студијски истраживачки рад: 0
преглед и оцена рачунских задатака: 0
преглед и оцена лабораторијских извештаја: 0
преглед и оцена семинарских радова: 0
преглед и оцена пројекта: 5
колоквијум са оцењивањем: 0
тест са оцењивањем: 5
завршни испит: 5
активност у току предавања: 10
тест/колоквијум: 0
лабораторијска вежбања: 0
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 40
завршни испит: 50
услов за излазак на испит (потребан број поена): 50
Nils R. Grimm, Robert C. Rosaler. HVAC SYSTEMS AND COMPONENTS HANDBOOK. MCGRAW-HILL 1997.; Roberts T.C.: Food plant engineering systems, CRC Press, 2002.; Stavros Yanniotis: Solving problems in food engineering, Springer, 2008.; Walter T Grondzik. Air-Conditioning Systems Design Manual. Elsevier, 2007; Philip Richardson: Thermal technologies in food processing, CRC Press, 2001.;
Универзитет у Београду, Машински факултет
Краљице Марије 16, 11120 Београд 35
тел. (+381 11) 3302-200, факс 3370364
mf@mas.bg.ac.rs