ID: 1414
врста предмета: научно-стручни
носилац предмета: Марковић Д. Драган
извођачи:
контакт особа: Марковић Д. Драган
ниво студија: мастер академске студије
ЕСПБ: 6
облик завршног испита: писмени
катедра: катедра за пољопривредно машинство
Упознавање са основним утицајним величинама, принципима и законитостима на којима се заснива изглед и начин функционисања различитих система у пољопривреди. Стицање знања која ће омогућити описивање неког процеса у пољопривреди одговарајућим физичко-математичким моделом, са акцентом на системе у којима се одвијају процеси трасформације и преношења масе, импулса и енергије.
Студент треба да се оспособи за самосталну примену стечених знања у пракси: да препозна основне утицајне величине које су од значаја за описивање начина извођења одређеног процеса у пољопривредној производњи, да креира физичко-математички модел који ће описати тај процес.
Упознавање са основним утицајним величинама, принципима и законитостима на којима се заснива изглед и начин функционисања: хидрауличких и хидродинамичких система, пнеуматских система, система компресибилног струјања, система преноса снаге, процесних система, термотехничких и термоенергетских система, система за контролу микроклиматских услова у пољопривредним објектима и аутоматизованих система. Анализа процеса у пољопривреди који се базирају на законитостима преношења масе, импулса и енергије. Моделирање топлотних процеса и појава. Моделирање процеса преношења масе. Креирање једнодимензионих и више димензионих модела. Параметарска анализа и анализа величине грешке модела. Основи креирања и примене неуронских мрежа, класификација и примери примене у машинским системима у пољопривреди. Визуелизација добијених резултата.
Упознавање са различитим врстама софтверских алата за моделирање. Моделирање задатог пољопривредног процеса.
без услова
Литература, писана упутства, софтвер
укупан фонд часова: 75
ново градиво: 20
разрада и примери (рекапитулација): 10
аудиторне вежбе: 20
лабораторијске вежбе: 0
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 10
консултације: 0
дискусија/радионица: 0
студијски истраживачки рад: 0
преглед и оцена рачунских задатака: 10
преглед и оцена лабораторијских извештаја: 0
преглед и оцена семинарских радова: 0
преглед и оцена пројекта: 0
колоквијум са оцењивањем: 0
тест са оцењивањем: 0
завршни испит: 5
активност у току предавања: 10
тест/колоквијум: 0
лабораторијска вежбања: 0
рачунски задаци: 20
семинарски рад: 0
пројекат: 30
завршни испит: 40
услов за излазак на испит (потребан број поена): 10
Д. Марковић, Транспорт у пољопривреди, Машински факултет, Београд, 1997.; Златановић И. Сушење прехрамбених материјала, Машински факултет, 2022. ; Fredlund D.G. и Rahardjo H. Engineering properties of foods, Taylor & Francis Group, 2005.; Saravacos GD and Maroulis ZB. Transport properties of food. Marcel Dekker Inc. New York. 2001.; Akram W. Joardder M.U.H. и Karim A. Heat and mass transfer modelling during drying. First Edition. New York: CRC Press Taylor и Francis Group, 2022.;
Универзитет у Београду, Машински факултет
Краљице Марије 16, 11120 Београд 35
тел. (+381 11) 3302-200, факс 3370364
mf@mas.bg.ac.rs